Sådan kommer du i gang
Alle veje fører til en legende tilgang
Vi anbefaler, at man lader sig inspirerer via FAQ’en herunder, PlayCases og Viden, der tilsammen gerne skulle sætte jer i stand til at gå i kast med den legende tilgang; at designe de første prøvehandlinger. Under Viden finder du fagligt inspiration, dokumentation og evidens for det didaktiske tankesæt, der kendetegner den legende tilgang.
“Vi oplever, at der nu begynder at komme flere succeshistorier fra arbejdet med legende tilgange til teknologiforståelse, som øger arbejdsglæden og motivationen for os og det øvrige pædagogiske personale”
-Medlem af kapacitetsteam
Deltagere
Play@Heart drives af en projektledelse fra de seks professionshøjskoler i landet. Deltagerne i projektet er kommunale skoleforvaltninger samt lærere og skoleledelser fra 12 udvalgte grundskoler.
Tidshorisont
Projektet løber fra 2021 til 2025. I de første tre år deltager de 12 skoler og efterfølgende afrundes projektet i 2025.
Målgrupper
Projektets målgruppe er lærere, skolepædagoger og skoleledere. Børnenes oplevelser og betragtninger er centrale i udviklingsprocessen.
Ofte stillede spørgsmål
Sådan kommer du i gang med dit team
Leg, hvad ellers?
Det er vigtigt, at I i teamet giver jer selv tid til at lege forløbene og teknologierne igennem. På den måde får i som team etableret et nyt fælles tredje sprog, og oplever kvaliteten ved den legende tilgang. på egen krop.
Gør det i plejedededede
Kig bagerst på hylderne; de forløb, der blev til i en mere målstyringsfri tid; her kan I som team finde rigtig meget igangsættende inspiration til videre forløbsudvikling.
Begrebsafklaring
Vi tager legen seriøst. Af samme grund leger vi ikke, men anvender elementer fra legen, derfor: en legende tilgang; legestemninger, anslag, legetyper, m.v.
Forventningsafstemning
Afklar indbyrdes, hvad der kan ske, hvis “alt kan gå galt” – hvad sker der, når vi som team vover det uforudsigelige? Hvad er det værste, der kan ske?
Videndeling
Ligesom gode oplevelser, bør gode forløb også deles og ikke mindst tillempes (hackes), vær ikke bange for at fejle i forsøget!
Sådan kommer du i gang med undervisning
Fejlmodig
Som undervisere skal vi ikke kun lære vores elever de rigtige svar. Vi skal i højere grad lære dem, hvordan de reagerer, når de ikke kender svaret. Måske kunne første lektion i et legende perspektiv handle om dette at fejle, og eventuelt hvilken visdom, der kan skjule sig heri? Altså en forventningsafstemning af fejlmodig karakter.
Skab rabalder!
Intet sætter et forløb så godt igang som et veludført og iscenesat anslag. Et anslag er her, hvor du sætter tonen, indkredser emne/fordybelsesområde med et firnuligt greb, der sætter sig som en oplevelse hos eleverne, noget, der gør det mindeværdigt. Med lys, mørke, udklædning, lyd-effekter, billeder, video, duft og røg kan selv det mindst uanseelige forløb – i elevernes øjne – blive kæmpe stort.
Genbrugsguld
Begrænsingens snærende bånd sætter kreativiteten fri. Det kan virke absurd at samle på pap, flaskelåg og ispind-pinde (det er sjovt), men ikke desto mindre disse tre og mange flere blive til guld i hænderne på dine elever, når I f.eks. skal udfærdige et mock-up af et tiny-house i matematik, skabe et brætspil i tysk, eller løse et problem i en fiktiv fortælling (måske kan vi redde hovedpersonen med en fungerende elevator?).
Absurd stilladsering?
Næsten helt almindelig gak! Find plejer frem, men gør det med bananer, hvad ellers? Et greb til hurtigt at indføre det legende i et forløb kunne være, at man opsætter nogle absurde benspænd, som f.eks. at skabe et skib, der både kan samle affald, befordre sig CO2-neutralt, have farven blå, men samtidig også kunne sprede enormt meget glæde.
Det må gerne være sjovt at gå i skole
Det er 100% lødigt, at et forløb kvalificeres som godt, hvis det har skabt glæde, liv i øjnene og smil. Der er altså tale om et nyt værdisæt, hvor hjernen endelig får lyst til at lære på dén måde, hvor den lærer bedst – ved en legende tilgang. For legen har historisk altid været en evolutionær genvej til læring.
Sådan kommer du i gang i jeres organisation
Ledelse
Ledelsesopbakning er essentiel for forandringsledelse, og den legende tilgang er ikke en undtagelse, hvad angår den opbakning, der er behov for, når det gælder om at implementere de greb og rammer, der er nødvendige for at den legende tilgang – som didaktisk afsæt og mål – kan blive realiseret.
Forskellige tempi
Accepter, at forandringsvillighed varierer som der er mennesker til. Det kan være svært at give afkald på plejer og sætte vovemodet til at prøve det uforudsigelige i dets sted. Derfor kan man heller ikke forvente, at alle i organisationen rejser med samme hastighed.
Små og store handlinger
Mange bække små gør en stor å. Det kan være besnærende at ville ændre hele organisationen og didaktikken med et trylleslag, men dét, der har den allerstørste effekt og betydning er mikrohandlinger tæt på eleverne; praksisnære, intime og meningsopbyggende forløb.
Tilladelsesesese
I organisationen skal der være forståelse for den overordnede nye retning, og man skal indbyrdes have aftalt de nye spilleregler, så man bibeholder den konstruktive dialog – langt væk fra en art latterliggørelse og underkendelse af f.eks. den legende tilgangs kvaliteter.
Transparens
Det er centralt, at ledelsen i deres kommunikationsstrategi gør det klart for forældrene, at didaktikken vedr. den legende tilgang er fundamental anderledes end traditionel undervisning. Det betyder ikke, at traditionelle temaer og emner er suspenderes, men de bliver i stedet belyst på nye måder, fra nye vinkler og ståsteder.
Sådan kommer du i gang med at udvikle jeres playspace
Skriften på væggen?
Hvad nu hvis, der ikke var stole? Hvad kalder rummet på? Hvad ville det mest indlysende være at starte med, når vi nu skal indrette et nyt rum? Hvad siger skriften på væggen. Tal om det, diskuter i en åben og ærlig dialog; hvad er rummets primære formål?
Spøgelseskvadratmeter
Er der et oplagt sted, miljø, eller rum på skolen, der inviterer til manifesteringen af et PlaySpace? En sjov øvelse kunne være at kigge på belægningsgraden af de forskellige rum i skolens lokaleoversigt. På den måde bliver det gjort tydeligt, på godt og ondt, hvilke rum, der måske udgør vigtige gemmesteder for skolens lokale spøgelse, der i bytte kunne blive skolens lokale potentiale.
Fleksibilitet
Tænk legestemninger; jeres rum skal kunne igangsætte mange forskelligartede aktiviteter, og ikke kun rumme rummets tidligere funktion. Kan man i samme rum spille teater, bygge katapulter og meditere?
Mobilitet
Låser lokalet for fede forløb, fordi alt er nagelfast? Så sæt det dog på hjul (som man siger), og i system, dét er en god idé.
Rumdidaktik
Hvad inviterer rummets opstilling til, og hvor mange funktioner kan det tænke, at et bord kan have? Tænk over, om det kan give mening at opdele rummet i zoner, giv det døde liv og arbejd med forskellige materialer.
Inspiration
Følgende kommentarer, indsamlet af Rambøll, kan give en idé om, hvor dybtgående og fundamental den legende tilgang til teknologiforståelse kan forandre en organisations syn på sig selv, og de mennesker – store som små – som den huser
Vi oplever, at der nu begynder at komme flere succeshistorier fra arbejdet med legende tilgange til teknologiforståelse, som øger arbejdsglæden og motivationen for os og det øvrige pædagogiske personale
- Medlem af kapacitetsteam
Man fik nye ideer, og man bliver klogere. Man fandt også ud af, hvad [andre elever, red.] også kunne. Så man blev klogere på hinanden.
- Elev, indskoling
At eleverne i stedet for at få en løsning på et problem, som de så skal eftervise, i stedet prøver sig frem uden, at vi helt ved på forhånd, hvor de havner. Processen, dens bespænd og den kreativetænkning får en mere central position end det forkromede produkt eller resultat.
- Pædagogisk personale
Mere facilitator på deres skabelse. Det er noget med at guide eleverne, hjælpe dem på vej på en måde, hvor man ikke kommer med en læsning. De skal have lov til at finde frem i deres leg og afprøvning. De skal guides den rigtige vej. Det er en anden rolle – den er udfordrende. Jeg har da ofte et sted, jeg gerne vil have dem hen. De kommer måske med et helt andet bud på en løsning, end jeg har tænkt.
- Pædagogisk personale
Mere parat til uforudsigelighed – det er også det, der udfordrer lærerne. Man ved ikke, hvor tingene ender, og der er ikke et facit.
- Kapacitetsteam
Turde mere som underviser. Turde tro på børnene og tro på, vi nok skal nå derhen, hvor vi skal. Det er meget nemmere at styre opgaveudførelsen, men her handler det om at slippe det fri og turde tro på børnene.
- Kapacitetsteam
Man var klog i går – man følte sig klog på, hvordan man skulle gøre. Det var på en anden måde end man plejer. Jeg kunne godt lide den måde at være klog på.
- Elev fra mellemtrin
Jeg følte mig rigtig klog. Jeg er ikke så god til at bygge og være kreativ, men det gik godt i går.
- Elev fra udskoling
Man var klog i går – man følte sig klog på, hvordan man skulle gøre. Det var på en anden måde end man plejer. Jeg kunne godt lide den måde at være klog på.